Kako da eliminišite stres

Svaka osoba danas pati od sresa, pa i deca

 

Pored školskih obaveza, njihov dan je  pretpan i vanškolskim aktivnostima koje deci i vama roditeljima podiže nervozu. Poslovne obaveze, gužve u saobraćaju i neki neostvareni planovi mogu vas skrenuti sa osnovnog postulata u životu:ljubav, harmonija, osmeh i sreća.

Vaša kuća je mesto gde se odmarate, a telo se regeneriše i puni novom energijom… Zato je važno da vlada harmonija i mir, u čemu vam pomaže feng šui, drevna veština uređenja prostora. Daćemo vam neka jednostavna načela, koja će vam pomoći da stvorite oazu dobre i blagotvorne energije u kući kao i na svaki životni segment svih ukućana.

Uspostavite balans

Nije dobro sa se čovek previše ulenji, kao ni da mnogo forsira svoj rad. Za energiju je najvažnije da postoji balans, ni prejaka, niti suviše slaba, isto kao  u životu.  Nijedno ne donosi dobrobit jer je narušena harmonija. Zato u narodu postoji izreka “zlatna sredina”.

Da biste postigli zlatnu sredinu u životu, treba da harmonizujete prvo sebe i svoju kuću i stan, pa tek onda kancelariju i bilo šta drugo. Kada je u kući sve kako treba, ostalo će doći na svoje mesto. Ukoliko je pretrpan stvarima to izaziva osećaj teskobe i gušenja.

Nije dobro ni kada je prostor  prazan, jer ukazuje na “prazninu” duše i teško da ćete uspeti da iznedrite neke kreativne ideje. Takozvani „minimalizam“ u prostoru pokazuje da ste nezadovoljni, prazni i da bi trebalo odmah da radite na promeni sebe i svoga prostora.

Kroz lepo sređen stan prolazi zdrava energija koja nadahnjuje čoveka, donosi zdravlje i uspeh. Dobrom feng šui majstoru dovoljno je da uđe u nečiji stan i da shvati kakve osobe tu žive. Bilo bi najbolje da vam feng šui savetnik da tačna uputstva oko uređenja stana zbog ličnih energija svih ukućana. To se zove KUA broj i pravci koji su vezani za lični element osoba. O tome smo pisali u prethodnim brojevima.

Usta kuće-Ulazna vrata

Kinezi ulazna vrata nazivaju “usta čija”, jer kroz njih pozitivna energija ulazi u kuću i širi se do svih prostorija. Vaš zadatak je da na lep način poželite dobrodošlicu CHI ili KI energiji, a to ste vi sami ili vaši gosti.

Ako su pored ulaznih vrata nagomilane cipele, torbe i višak nekih stvari, svakako da joj nećete poželeti dobrodošlicu.

Hodnik bi trebalo da je čist, osvetljen i bez blokiranog nameštaja o koji se saplićete. Ne držite ogledalo preko puta ulaznih vrata, kao i da se u njemu ogledaju vrata jer na taj način sprečavate chi energiju da uđe u kuću.

Lagani i teški nameštaj

Da bi postigli harmoniju u prostoru, iskombinujte teže i lakše komade nameštaja.

Ako je prostor natrpan teškim komadima nameštaja imaćete osećaj da vas nešto guši, nećete živeti punim plućima. Odatle je nastala ova stara izreka.

Ako u stanu preovladavaju laki komadi nameštaja ili prostor deluje poluprazno to stvara osećaj nestabilnosti. Zato je važno kombinovati nameštaj; na istočnim stranama kuće ( gde izlazi sunce) držite laganiji nameštaj a na zapadim stanama (gde zalazi sunce) teži.
Možete i da kombinujete masivan sto sa laganim stolicama. Pazite kod dece, u dečijim sobama je potrebno da vlada red. Kod  srednjoškolaca ili studenata ima više načina uredjenja, pa se više treba pozabaviti sa njom.

Okružite se onim što volite

O ukusu  i afinitetima ljudi ne treba raspravljati. Zato, sami odlučujete koji stil ćete držati u svojoj kući. Bez obzira na to koliko  je nešto modreno ili vam se savršeno uklapa u enterijer po savetu dekoratera, ako se vama lično ne dopada, ne treba da držite u stanu. Izbacite slike na zidu, detalje, poklone i ostalo što u vama  izaziva loše emocije. Bacite stare stvari, kupite nešto novo što vas razveseljava, opušta. Bacanjem starih stvari dozvoljavate novim, lepim doživljajima i iskustvima da uđu u vaš život.

Izbalansirana ishrana

Hrana je gorivo, izvor zdravlja, zato je važno da obratite pažnju šta jedete. Najgore je ako upadnete u rutinu i na jelovniku vrtite samo po nekoliko jela.

Za početak, očistite frižider, ubacite u njega neke nove namirnice, isprobavajte nova jela, eksperimentišite sa ukusima, kombinacijama, aromama. Uredite vašu kuhinju na feng shui način, za bolje pripremanje ukusnih jela. A obavezno uživajte u vašoj trpezariji sa privlačnim i harmoničnim rasporedom i osvetljenjem.

 Okadite prostor-ili očistite od loših energija

Tamjan je savršeno sredstvo za kađenje kuće jer pročišćava dom od loše energije. Ako vam ne odgovara miris tamjana možete da ga zamenite sa suvom žalfijom, dobićete isti efekat, koji se u feng shui zove space clearing il energetsko čišćenje.  S vremena na vreme zapalite u kući i sveću voštanicu (ne parafinsku), kako bi upila pozitivno naelektrisane jone za koje se zna da nisu dobre za ljude.  Ako volite aromatična mirisna ulja, možete ih koristiti i u aroma lampama, jer imaju isto efekat čišćenja od loših energija.

Zvuk prirode

Savršeno je ako živite okuženi prirodom gde može da vas budi zvuk ptica, žubor potoka, kreketanje žaba ili zrikavaca. Činjenica je da samo mali broj srećnika može da živi u takvom okruženju. Stoga pokušajte da sami sebi napravite dobar ugodjaj.

Kada se odmarate u dnevnoj sobi, družite sa ukućanima, slušajte muziku sa zvucima iz prirode i uživajte u njima. Žuborenje fontane u stanu pored toga što opušta, privlači i novac. Okružite se biljkama u svom stanu ili uživajte na svojoj terasi. Nabavite kristale koji će vas opustiti, odblokirati kao crni turmalin, ili lečiti, kao kvarc. U ljubavi će vam pomoći roze kvarc.   Za jaičnu i samopouzdanje, citrin za koji kažu da je kamen novca.

Gde ili u šta gledate?

Ukoliko želite da se oslobodite stresa, vodite računa o tome gde sedite u odnosu na vrata. Najidelanije je ako imate pogled na njih bilo da je reč o dnevnoj ili spavaćoj sobi, kuhinji ili kancelariji.

Zaboravite na neurednost

Krenite od ormana. Šta je skriveno u njemu, koje stvari najčešće tražite? Proverite da li vam je sve nadohvat ruke i da li lako uočavate stvari čim otkvorite vrata. To isto važi i za kuhinjske elemente, ostavu, kao i kancelarijski nameštaj. Neurednost stvara osećaj frustriranosti i bezpomoćnosti.

Kancelarija :Činjenica je da vam posao prouzrokuje najviše stresa jer se  plašite da neke zadatke nećete uraditi kako treba, premašiti rok ili da se nećete snaći u određenim izazovima. Da biste eliminisali stres na radnom mestu idealno je da vam radni sto bude na poziciji vidika i kontrole. Postavljen je tako da je zid iza leđa a da gledate u vrata ili da pogledom obuhvatate ostale kolege. Takođe, previše osvetljene kancelarije mogu da izazivaju stres, jer je previše jang energije koja dovodi do agresije. Takodje i do prevelike konkurencije, što se često dešava u ofisima gde radi više ljudi. Ubacite par biljaka i kristala na sto, ako osećate nervozu zbog jakog svetla. Ako možete, optimalno bi bilo da češće radite na dnevnom svetlu.

 

 Meditacija ili molitva

Molitva ili meditacija dovode do balansa i mira u svakoj osobi. Do ljubavi prema sebi i Kosmosu.  Mislima stvorite zaštitni štit protiv Panike i Straha

Snižava se krvni pritisak, nervoza, smanjuje agresija i strahovi. Tako uspostavljate ravnotežu u organizmu. Na vama je da odaberete šta više volite u zavisnosti od vašeg vaspitanja ili opredeljenja. Postavite kristale oko sebe, kao zaštitu.

  crni turmalin protiv blokada

  Ametist za meditaciju

Kada započinjete meditaciju i opuštanje, postajete svesni onih delova tela koji su napeti, nervozni ili bolni a koje pod stresom niste mogli da osetite.

Usmeravajući svoje misli u taj deo tela, opuštate ga dajući mu energiju što se pozitivno odražava na celokupno stanje organizma.

Udobono sedite, uspravnih leđa, nogu prekrštenih u “polu-lotus” položaj, spustite ruke na kolena dlanovima okrenutim na gore. Zatovrite oči i usmerite pažnju na disanje kroz nos. Tokom udisaja napunite stomak vazduhom, a tokom izdisajata izbacite preostali deo vazduha iz stomaka, uvucite ga unutra i za trenutak ga zgrčite kako bi izašao sav vazduh. Fokus je na disanju, a ako vam misli odlutaju , samo se usredsredite na disanje. Takođe možete brojati vaše udisaje i izdisaje, od 1 do 10, pa onda ponovo početi od 1.

Cilj meditacije jeste “odmaranje uma”, stanje bez misli. Da sebe dovedete u stanje bez straha i otvorenost ka univerzalnoj ljubavi. U početku meditirajte  5-10 minuta, a kada u narednom periodu steknete praksu produžite na 15-20 minuta. Ako vam je lakše, možete da idete na jogu gde će vas instruktor navoditi kao da meditirate tokom poslednjih minuta opuštanja tela.

 

 

 

 

 

Mima Miković, inostrano sertifikovani Feng Shui konsultant i kristaloterapeut i akreditovani izvršni instruktor predavač i škola  kod IPHM, pišite mi na info@fengshuisrbija.com ili se javite na 061 63 43 143sertifikat-mima[1]

Life Style Coach by Caty Line, Inostrani Certifikat USUI TEATE i TRADITIONAL JAPANESE REIKI by Dave King.

Knjiga se može kupiti u Laguna knjižarama ili na Laguna sajtu    ili   E-Book  kliknite ovde  Pogledajte i sajt o life style www.catyline.com

mail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Simboli za ljubav

10/08/2017

error

Hvala na čitanju