Moć slika u prostoru-BLIC ŽENA

by | Feb 20, 2014 | Blic, Feng Shui doma, Home, PRESS | 1 comment

Feng šui: Moć slika u prostoru

Tekst iz BLIC ŽENA 
Postoje razna mišljenja kako da postavite slike u stanu ili prostoru gde radite. Imaju li uticaj na našu energiju i raspoloženje motivi, tehnike i veličine slika objasniće Mima Miković, sertifikovani feng šui instruktor.   Uvek birajte motive “prijatne za oko”. Slike prijatnog izgleda i sadržaja su osnovni postulat u feng shui pravilima dekoracije prostora.

Boyan Dimitrov, ulje na platnu

One izazivaju blagost, osmeh i emituju pozitivne vibracije. Stoga je potrebno ovakve slike ili fotografije držati na vidnom mestu u dnevnoj sobi, trpezariji a pogotovo u dečijim sobama.* Skloniti slike sa opasnim, uznemirujućim i mračnim motivima.* Slike krvoločnih životinja izazivaju strah, nervozu, uznemirenost. Utiču loše na ljude, a samim tim i či energiju stana.* Ovakva stanja mogu uticati na nervni sistemi stres ukućana.

POSTAVKA SLIKA PO STRANAMA SVETA

Lepa slika šume, drveća, bambusa ili pejzaža odgovara istoku i jugoistoku, kao i slike srećne porodice, sunca u izlasku. Uramite ih u drveni ram zemljanih boja. Izbegavajte metalne ramove kao i drvene ofarbane u zlatnu ili srebrnu boju.  Jedino na istoku možete da držite fotografije vaše familije i nekih dragih osoba koje su preminule. U protivnom ih držite u fioci ili na nekom vašem dragom mestu, ali ne vidno. Istočna strana je domaćin zmaja – klasični zaštitnik drevnih Kineza i feng shui lek i simbol. Ali ako ne volite, nemojte je postavljati, nego odaberite sliku sunca u izlasku.
Tradicionalno kod pravoslavnih vernika, istok je mesto gde stoje ikone. Stoga, sve slike svetaca i slavsku ikonu, držite na istoku, kod glavne trpeze zvane agape. Ne stavljajte pored njih ni jednu drugu vrstu slika, jer je ovo sveto mesto i poznato kao kućni oltar.
Ne mešajte ostale simbole drugih vera.

Ukoliko imate figuru ili sliku Bude, smestite je naseverozapad ili neko drugo mesto koje je odredio feng šui stručnjak. Ovde možete da držite slike sa putovanja, globus ili kartu sveta. Pogotovo ako želite da inicirate neka putovanja. Dodajte sliku ili fotografiju željene destinacije i spremite se za putovanje. Sliku ili figuricu nasmejanog Bude držite na mestu koje vam je prporučio vaš savetnik za feng shui. Okrugle ili elipsaste ramove koristite na strani zapada i severa,  Po feng šui odnos pet elemenata objašnjava da  te strane sveta  podržavaju metal i vodu. Sadržaj slika neka bude baziran na motivima belih ruža ili cveća. Možete i sliku belog tigra ili pitomog lava.  Ako sledimo zapadni moderni feng shui, slika lava je simbolička slika tigra, feng šui zaštitnika zapadne strane kuće ili stana. S obzirom da na dalekom istoku ne postoje lavovi nego samo tigrovi, ovo se uzelo kao afirmacija urbanog učenja.

                                 Akvarel, Boyan Dimitrov

Na severnoj strani su i slike jezera, mora, vodopada, gejzira ili fontana, kao i akvarijum. To predstavlja jang energiju uspeha u karijeri. Ali isto važno i  kod muškog člana porodice ili menadžera i vlasnika firme. Takođe predstavlja i akumulaciju novca. Izbegavati slike mutne vode ili močvara. Što bi simbolički predstavljalo mutan i stagnirajući posao i karijeru.

Južna strana prostora je ponosno zadužena za ugled porodice i reputaciju. Naravno i za ugled i uspeh neke firme, ako gledamo poslovni feng shui. S obzirom da je to strana juga gde je baziran element vatre, onda je cela lepeza motiva u ponudi. Počevši od strogih kineskih feng shui lekova i simbola i motiva ptice feniks do slike petla, koji je i kod naših starih naroda pretstavljen kao prkosan i kočoperan simbol.

                                 Ilustracija, Olesya Karakotsya

Do skoro se na krovovima srpskih kuća vijorila statua petla. Tokom vetrovitih dana, pokretanje je najavljivalo dobru i zdravu promenu energije kuće. I kod drevnih Kineza, petao je supstitut za sliku feniksa, pa je i preporučljivo da se drži bar jedna slika u stanu i obavezno u kancelariji vlasnika ili direktora. 

Slika sunca u zenitu ili suncokreta, uramljenih u crveni ili žuti ram. Takođe, ptice u letu, dakle raširenih krila ili samo perce pauna na zidu. Izbegavati slike tužnih i bolesnih ptica ili sliku sasušenog cveća.
Jugozapad je najlepša strana sveta za mlade žene, domaćice kuće i menadžerke ili direktorke. U svojim roze snovima ovde su se udobno smestile slike dva labuda, srce od roze kvarca ili par mandarinskih patkica. Slike sa svadbe ili bračnog putovanja. Zamišljeni budući partner u vidu slike nekog glumca ili pevača pored vaše fotografije. Najavljuje buduću romansu sa nekim koji je sličan vašem idolu. Par košuta, labudova ili slika tako modernog i neprevaziđenog Gustava Klimta.

                                        Poljubac, Gustav Klimt

Šta god da odaberete, neka bude u paru, ako želite ljubav i romantičan život.
Usamljene slike osoba izazivaju tugu kod onih koji ih gledaju i podsvesno prizivaju lošu či vezanu za emociju samoće i usamljenosti. Ako “slučajno” stavite sliku same osobe najavljuju razlaz. Zato povedite računa i pogledajte šta se nalazi na vašim zidovima.
U poslovnom feng shui, slika same osobe pokazuje snagu i moć jedne menadžerke ili menadžera. Medjutim, to može i da najavi razlaz poslovnih partnera.

POSTAVKA SLIKA PO PROSTORIJAMA

Raspored stana po feng shui pravilima je poseban. Samim tim i postavka slika je specifična, pa sam pisala posebno za svaku prostoriju da bude lakše prihvatljivo.

Dnevna soba

– mesto okupljanja ukućana, razgovora, druženja: fokusirajte se na slike sa pozitivnim vibracijama.- neka jedan ćošak ili deo zida bude zastupljen porodičnim fotografijama (po mogućstvu na vidnom mestu). – ostale slike neka budu prilagođene stranama sveta.-postavite kristale kao feng shui lekove

Spavaća soba

– za odmor i meditaciju, za razmenu ljubavi, nežnosti i sexa, uživanje; izaberite slike kao za jugozapad, ljubavni motivi i lepe vibracije.- izbegavajte razdražljive motive (jer tokom noći emituju takvu energiju), fotografije dece i porodice, pogotovo verske slike i ikone (Bibliju držite u fioci).Nemojte  ljubavnu i seksualnu energiju  mešati sa decom i religioznošću.

Dečija soba i soba školaraca

– birajte pozitivne i prijatne likove iz crtanih filmova i bajki koje vaši mezimci najviše vole. pogledajte ovde video o svim predlozima – ne saplićite se na na molbe vaše dece za postavku slika nekih likova koji su iritirajućih fluorescentnih boja ili izgleda. Pogotovo ako nose neke simbole za koje vi smatrate da će oštetiti tananu psihu vaših mališana.

– postavljajte slike zajedno sa decom, razvijajte im smisao za lepotu i dekoraciju.
– dajte im mogućnost da jedan deo zida sami “dekorišu” pišući i crtajući flomasterima ili nekim drugim bojama. Ipak je to njihova soba i time ste im dali mogućnost razvijanja kreacije ali i ekspresije njihovih skrivenih misli.

Izvor u  ZENA BLIC :Sonja Martić | Foto: Shutterstock blic SVI TEKSTOVI U BLIC ŽENA na https://zena.blic.rs/mima-https://youtu.be/gb7ivtW468gmikovic

Podelite ovaj tekst: 

Za knjigu, kliknite ovde

poručite ovde knjigu

Za E-book kliknite ovde

Mima Miković

  • inostrano sertifikovani i akreditovani Feng Shui konsultant
  • licencirani instruktor predavač kod IPHM
  • Sertifikat USUI TEATE & TRADITIONAL JAPANESE REIKI
  • Style advisor @ CatyLine
  • Autor knjige "Feng Šui: Kineska mudrost i balkanska tradicija"

ZAKAŽITE KONSULTACIJU: Info@fengshuisrbija.com  +381616343143

1 Comment

  1. Viša sila band

    Odlično!!!

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dopašće vam se još: