Hrana i harmonija po fengšui

by | Feb 14, 2017 | feng shui, Feng Shui doma, Home | 0 comments

Prema ovoj drevnoj kineskoj veštini, životni balans može se postići i ishranom koja je ogledalo nas  samih. Veoma je važno iskombinovati jelovnik u skladu s vremenskim prilikama, odnosno godišnjim dobima. 5 elemenata  u tanjiru i yin i yang hrana.

Mima Miković za Magičnu zonu

 

Feng šui principi zasnovani su na harmonizaciji kosmičke energije i ljudi s okruženjem, kroz balans jina i janga.

Ravnoteža i prosperitet postižu se promenom i uređenjem životnog prostora, kako bi pozitivna energija nesmetano tekla. Ipak, prema preciznim uputstvima, veština feng šuija može se praktikovati i u ishrani.

 

Pet elemenata u tanjiru

slika sa sajta  ENSO, Beograd, enso.rs

Feng šui je usko povezan s kineskom medicinom, jer su obe oblasti bazirane na odnosu između pet glavnih elemenata, ali veliku ulogu igra i učenje o chi energiji i jinu i jangu.

Po ovom starom kineskom učenju, delovi stana  podeljeni su na jin ili jang i na 5 elemenata, a određenoj strani sveta prija određeni element. U isto vreme, ti sektori povezani su s organima u našem telu.

U istočnjačkoj medicini pet glavnih elemenata (voda, vatra, zemlja, metal i drvo) takođe se dovode u vezu s organima u ljudskom telu, ali i s godišnjim dobima. Takođe, obe oblasti (i kineska medicina i feng šui) slažu se u tome da dobro izbalansirano jelo sadrži pregršt boja. Svaka namirnica ima pozitivno dejstvo na funkciju nekog organa. Veoma je važno iskombinovati jelovnik u skladu s vremenskim prilikama, odnosno godišnjim dobima.

* Metal – bela boja, simbolizuje jesen. Organi su pluća, debelo crevo i  koža. Namirnice koje se ovde preporučuju jeste tzv. bela hrana, poput luka, pilećih ili svinjskih iznutrica, ali i sladoleda.

*Voda – crna boja, simbolizuje zimu. Organi su bubrezi, mokraćna bešika i uši. Akcenat stavlja na tamnu, slanu hranu, poput morskih algi ili soje. Takođe, u vodeni element spadaju mleko i mlečni proizvodi.

*Drvo – zelena boja, simbolizuje proleće. Organi su jetra, žučna kesa i oči, a na njih pozitivno dejstvo imaju sve vrste ribe i morski plodovi, lisnato povrće, kao i kisela hrana, poput limuna, kivija i sirćeta.

*Vatra – cvena boja, simbolizuje leto i srce. Budući da  je srce vrlo aktivan organ, leti konzumirajte gorku hranu, poput špargli ili celera. Kako biste očistili kardiovaskularni sistem, u ishranu uvrstite i krastavce. Na vrhu ove liste svakako je crno vino, a preporučuje se i kari, čokolada, čili, ljuta parika, đumbir kao i ren.

*Zemlja – žuta boja, simbolizuje kasnu jesen. Organi su stomak, slezina i pankreas, a idealne namirnice jesu krompir, bundeva i banana.

KUHINJA, oaza dobre energije

Jin i jang hrana

slika sa sajta ENSO, Beograd, enso.rs

Cilj feng šui veštine jeste stvaranje harmonije i uspostavljanje balansa između jina i janga, pasivnog i aktivnog. Dakle, ista stvar je i sa ishranom, te je važno u nju uvrstiti i jin i jang hranu.

Ukoliko želite da imate više energije, jedite jang hranu koja zagreva i uglavnom se jede tokom hladnijih dana. Jang hrana stimuliše progres i pokreće, a tu spadaju meso, jaja i sirevi. Od začina izaberite đumbir, ren, ljutu papriku, biber i cimet. Takođe, u jang hranu spadaju i tople ili vruće namirnice, kao i one pripremljene prženjem i kuvanjem.

Ako težite opuštanju, izaberite jin namirnice koje su idealne za letnje mesece. Jin namirnice smiruju i opuštaju telo i um. U pitanju je hladna i presna hrana, poput voća i povrća, kao i soja, nana, tofu, alge i miso začin.

Veoma je važno kakva vam je kuhinja i još neke stvari ako želite potomstvo.

Kako feng shui utiče na plodnost.

 

Veoma je važna i raznolikost kolora i teksture kada je hrana u pitanju.

Preporuka je da na tanjiru imate što više boja a najlakše je kada pravite neku salatu. Takođe, preporučuje se dodavanje začina koji će stimulisati bolju probavu. Ukoliko ste ljubitelj kuvanog odnosno prženog, u ishranu dodajte salatu, ali i voće. Ovakav balans namirnica osnov je zdravlja i to propagiraju sva učenja na svetu.

Pročitajte i Trpezarija po feng shui pravilima

 

Namirnice koje nisu sveže utiču na stagnaciju či energije. Da biste privukli pozitivnu energiju, na stolu uvek držite činiju svežeg voća.

Feng shui za vitku liniju-uticaji u kuhinji i ishrani

Kuvanje srcem

slika sa sajta ENSO, Beograd, enso.rs

Feng šui pristup jelu ne predstavlja automatsku radnju, već proces tokom kojeg je potrebno da mislite o onome šta radite i šta jedete. Pokušajte da ne jedete u istoj prostoriji u kojoj ste spremali hranu. Nikada ne jedite u žurbi, polako žvaćite svaki zalogaj i uživajte u jelu.

Tokom pripreme hrane, pripazite na to da imate dobre misli i da niste nervozni. Negativna energija se reflektuje u namirnice, a zatim i u naše telo.

Ako ste u drugom stanju pogledajte Ishrana u trudnoći- uz feng shui i sajt o mama i bebama

Takođe, važno je da kuhinja bude čista, svetla i dobro provetrena. Čiščenje stana i kuhinje jeosnovni postulat feng sui. Pokvarene namirnice u frižideru, prljavi sudovi u sudoperi i neispražnjene kante za smeće dovode do blokade kvalitetnog spremanja obroka. Hrana je lek, ali i otrov.

Feng šui nalaže u svojim pravilima da se hrana konzumira iz neoštećenih sudova. Zato je potrebno da okrnjene tanjire, šolje i šerpe bacite. Četvrtasti oblici predstavljaju suzdržavanje, dok okrugli označavaju kontinuitet. Tako četvrtasti tanjiri mogu pomoći u smanjenju porcija, ali i osećaju sitosti posle manjih porcija hrane.

Ako volite da uradite detoksikaciju svoga tela, pogledajte. 

Važan je položaj kuhinje

Najpovoljnije mesto za kuhinju je u sektoru bogatstva majke ( po „kua“ broju) jer je ona zadužena za pripremu hrane. Nikako nije dobro da je ova prostorija u centru stana, jer uništava ljubav i slogu među ukućanima, a ovaj položaj loše utiče i na zdravlje.

Ako je kuhinja smeštena pored ulaznih vrata, izaziva pohlepu, a ukoliko je smeštena naspram ulaznih vrata može doneti probleme s alkoholom.

Šporet i sudopera ne smeju da stoje jedno pored drugog, stoga je idealan raspored voda-drvo-vatra.

Boja bi trebalo da bude u skladu s položajem kuhinje u odnosu na strane sveta, s tim da su ipak najpovoljnije nijanse svetlozelene i bež, koje se mogu kombinovati s belom bojom. Trebalo bi izbegavati crvenu i narandžastu jer predstavljaju jang i otvaraju apetit.

Feng shui u restoranu

ENSO, Beograd, enso.rs

Veoma je važna atmosfera restorana u kojem rado jedete, jer ona utiče na zdravlje i energiju. Ako je vreme ručka, potrebna je dobro osvetljena trpeza.

Za večeru,  birajte slabije osvetljenje, jer će vas jin energija difuznog svetla opustiti, smiriti i pripremiti za spavanje.

Naravno da je uvek ovakva atmosfera odlična za ljubavne sastanke  uživanje u hrani.

 

 

Mima Miković, inostrano sertifikovani Feng Shui konsultant i kristaloterapeut i akreditovani izvršni instruktor predavač i škola  kod IPHM, pišite mi na info@fengshuisrbija.com ili se javite na 061 63 43 143sertifikat-mima[1]

Life Style Coach by Caty Line, Inostrani Certifikat USUI TEATE i TRADITIONAL JAPANESE REIKI by Dave King.

Knjiga se može kupiti u Laguna knjižarama ili na Laguna sajtu    ili   E-Book  kliknite ovde Pogledajte i sajt o life style www.catyline.com

 

 

 

 

Podelite ovaj tekst: 

Za knjigu, kliknite ovde

poručite ovde knjigu

Za E-book kliknite ovde

Mima Miković

  • inostrano sertifikovani i akreditovani Feng Shui konsultant
  • licencirani instruktor predavač kod IPHM
  • Sertifikat USUI TEATE & TRADITIONAL JAPANESE REIKI
  • Style advisor @ CatyLine
  • Autor knjige "Feng Šui: Kineska mudrost i balkanska tradicija"

ZAKAŽITE KONSULTACIJU: Info@fengshuisrbija.com  +381616343143

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dopašće vam se još: