Uređenje terasa i bašta

Za Magazin Magična zona: Izgled kuće, fasada, terase, bašta ili ulazna vrata oslikavaju porodicu, njen ugled, zdravlje, odnose medju članovima porodice ali i njihovu solventnost, karijeru i uspeh.  kuće, fasada, terase, bašta ili ulazna vrata oslikavaju porodicu, njen ugled, zdravlje, novac, karijeru 

Ukoliko ste svoj životni prostor uredili prema svim feng šui principima, a niste obratili pažnju na baštu, odnosno terasu, nećete postići željenu harmoniju. Dobro uređena feng šui bašta ili terasa odiše spokojem, harmonijom, skladnim bojama uz prisustvo svih činilaca prirode u smanjenom obimu, jer je vaša kuća vaš mikrokosmos.

 

Harmonija u bašti: raj na zemlji

 

Jedan od glavnih ciljeva savršeno uređene bašte jeste podizanje nivoa kosmičke energije či i njeno slobodno i lagano kretanje ka kući. Ona donosi blagodeti ukućanima i treba je privući da osveži ceo taj prostor. Prebrza ili  blokirana či energija u baštama koje imaju korov, neuredjene prilaze, mnogo otpada od gradnje kuće ili zapuštenog drveća, može da stvori neprijatnu i bolesnu sredinu.

Zato povedite računa o vašoj ogradi i kapiji. Ofarbajte je ako nemate mogućnost zamene. Popravite vrata ako škripe ili je mehanizam pokvaren.

Prema feng shui savetima, put koji vodi do ulaznih vrata ili kapije nikada ne treba da bude ravan kao strela, nego vijugav, upravo zbog kretanja energije. U bašti, između trave i cveća, napravite kamene valovite stazice, ne ravne, kako bi či prolazila slobodnije i sporije.

Kao i kod svakog drugog prostora i ovde važi pravilo da uklonite sve nepotrebne stvari, polomljene predmete, stari nameštaj.

Zato posadite biljke, cveće, drveće, voće i stavite ukrasne figurice, klupe, roštilj i slično. Naravno uz dogovor sa svojim feng shui majstorima, jer postavka fontane, lampiona ili roštilja, sadnja odredjenog drveća ili cveća i slično ima svoju stranu sveta. Vodite računa o higijeni bašte, redovno šišajte travu i čistite stazice, kao i sam prilaz.

Kante za djubre ⇓koje su prepune negativne energije, postavite što dalje od ulaza u baštu i daleko od pogleda svih koji dolaze. Najbolje je ograditi taj deo ili posaditi drveće ili neko žbunasto bilje da se ne vide kante.

Ukoliko vaša bašta ima jake ćoškove ili špiceve, pokušajte da ih ublažite sadjenjem nekog drveta ili žbunova lešnika i slično.

Za sadnju tuja ili bilo kog zimzelenog drveća, preporuka je da budu na krajnjem delu bašte ili od kuće udaljeni bar 10 metara. Ovo drveće veoma visoko raste i može da zakloni sunce, da donese probleme u kući.

Pogotovo za one koji su usamljeni ili traže partnera. A ponajviše blokiraju prilaz novcu pa se dešava da ukućani dožive fijasko zbog gomile drveća, neokresanih stabala ili granja koja ulaze u kuću na prozorima ili krovu.

Patuljaste tuje mogu blizu kuće ali strogo vodite računa da ne prerastu vidik iz kuće.

 

Balans u bašti možete poremetiti pogrešnim uklapanjem elemenata. Zato vodite računa o oblicima, bojama i vrstama biljaka i od kojeg materijala su sačinjene saksije, kao i nameštaj u bašti.  Previše metala može da „izreže“ uticaj drvenog elementa na istoku ili jugoistoku.

Naravno da je potrebno da na svim stranama sveta gde je bašta imate svih 5 elemenata (zemlja, drvo, voda, metal, vatra).  Ni jedan element ne treba da bude dominantan. Što znači, treba da posadite drveće na strani gde vam neće smetati za kuću i baštu. Orah se nikada ne sadi blizu kuće zbog svog velikog korenja koje može da podigne temelj kuće. Ali je sjajan negde u daljini kuće jer daje savršen hlad leti, a odlične plodove u jesen.

Ispred ulaza u kuću, odmah kod kapije je dobro imati brezu ili vrbu jer je to dobrodošlica ljudima i domaćinima. I fontanu ali je važno gde postaviti.

Na južnoj strani bašte posadite mirisno cveće i napravite kao mali zen vrt. Ovde se možete bazirati  na lavandi, ruzmarinu i sukulentnim biljkama, čuvarkuća ili drvo novca krasula. Ako je pogled iz vaše dnevne sobe i velike terase, na primer, na baštu, obavezno ispred napravite ovaj mali vrt jer će miris ovog lekovitog bilja uneti i zdravlje u vaš dom.

Pazite da vaša bašta ispred i iza kuće ne bude pretrpana sa svim i svačim jer to dovodi do energije haosa koji znate da nije dobar.

Mala lična oaza mira na vašoj terasi


Ako živite u stanu, ne morate sebi da uskratite blagodeti bašte u kojem uživaju oni koji žive u kući.  Uz malo mašte, možete stvoriti svoj lični mali vrt usred grada, koji će doprineti sreći u domu.

Na terasama, usled manjka prostora u stanu, uglavnom se drže nepotrebne stvari (prazne flaše, kante za djubre i slično). Nered, nećistoća i stari ili polomljeni predmeti blokiraju pozitivnu energiju pa se rešite onoga što ne koristite.

Nameštaj birajte na osnovu strane sveta na kojoj se balkon odnosno terasa nalazi. U slučaju da je prostor smešten na severu, zapadu ili severozapadu najbolji izbor je metalni nameštaj ili kamen-metal. Ako ne može onda uzmite šta se vama dopada ali birajte belu boju i okrugao oblik stola na primer. Detalje onda bazirajte na metalu, pepeljara, posuda za voće, lampa, okrugao metalni roštilj i slično.

Za istočni i jugoistočni položaj preporučuje se drveni nameštaj ili onaj napravljen od bambusa. Ako kupujete plastični nameštaj onda bazirajte izgled kao da je od pruća ili bambusa ili braon ili zelenu boju.

Nameštaj od  plastike je dosta rasprostranjen u ponudi naših radnji, pa se možete opredeliti i ako vam je terasa na jugu,  jugozapadu i severoistoku.

Na ovoj strani je optimalan kameni nameštaj ili od čeličnog stakla sa detaljima kamena ili plastike. Izbegavajte pravo drvo ili bambus. U svakom slučaju, uvek možete kupiti ono što se vama dopada a feng shui savetnik vam može staviti neke odredjene detalje koji se zovu feng shui simboli ili „lekovi“.

Tako se prepustite vašem lepom osećaju, da harmonija u stanu i terasi predje na harmoničan odnos u celoj porodici. Što je svima i cilj, zar ne?

Većina terasa ima ograničen prostor pa vodite računa da nigde nemate slobodnih oštrih uglova i ivica. Stavite saksije sa biljkama koje će blokirati ovakve ćoškove, jer prema feng šui principu, time odbijate “otrovne strelice”i smirujete oštrinu a unosite ravnotežu u prostor.

Feng shui terasa, bašta i vrt na krovu-VIDEO

 

Cveće na balkonu, terasi i kod ulaznih vrata privlači dobru či energiju. Ukoliko nemate dovoljno vremena, birajte manje zahtevne biljke. Svako cveće je  živo biće i potrebna mu je nega i ljubav. Bolesna ili osušena biljka može da donese mnogo više negativne energije, pa odmah zamenite sa novom. Redovno uklanjajte opalo lišće i eventualnu zemlju koja se prospe oko saksija. Izbegavajte kaktuse i bilo kakve biljke koje imaju oštre listove i grane. Cveće posadite u posude od prirodnih materijala, poput terakota, kamena ili keramike.

 

 

 

Autor teksta za MAGIČNA ZONA:

Mima Miković, inostrano sertifikovani Feng Shui konsultant i kristaloterapeut i akreditovani izvršni instruktor predavač i škola  kod IPHM, pišite mi na info@fengshuisrbija.com ili se javite na 061 63 43 143sertifikat-mima[1]

Life Style Coach by Caty Line, Inostrani Certifikat USUI TEATE i TRADITIONAL JAPANESE REIKI by Dave King.

Knjiga se može kupiti u Laguna knjižarama ili na Laguna sajtu    ili   E-Book  kliknite ovde   Pogledajte i sajt o life style www.catyline.com

mail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Hvala na čitanju