Proverite da li vam treba feng shui

Šta znači srediti stan po feng shui pravilima

Kada se kaže feng shui, smatra se da je chi energija optimalno harmonizovana sa ukućanima i prostorom. Da je sve kako treba u stanu i da vamje napredak evidentan. Ali…

Ne posmatrajte feng shui samo kao uređenje stana. Feng shui je energija Kosmosa koja je i u ljudima i u svim delovima Planete Zemlje. To znači da je usko vezana i za ljude i njihovo zdravlje i odličan osećaj života.

O čoveku i njegovom izgledu i odeći je napisano je ovde u ličnom feng shui.

 

A za prostor, evo par kratkih stavki o rasporedu stana.

Ulazna vrata

Veliki značaj daje se ulazu u stan ili prostor. To je tzv. udah zmaja ili ulaz sveže i zdrave chi energije u prostor. Od životnog je značaja kakava su vrata. Potrebno je da su najviša i najšira od svih ostalih vrata u stanu. Kvalitet ulaznih vrata je u uskoj zavisnosti od položaja kuće u trigramu i njenog pripadanja yin (ženskoj energiji) ili yang (muškoj energiji). Boja, materijal, reljef, visina. Delovi vrata, pločica sa imenom, zvekir ili špijunka otirač..samo su jedni od potrebe i načina postavke lekova i pojačivača chi energije na vratima.

Centar prostora – Tai Chi

Centar prostora znači njegovo energetsko srce. Spaja energije Zemlje i Kosmosa sa ostalim delovima stana. Kao što vodimo računa oko svog srca, tako i za centar – srce prostora.

Iz njega izlaze sva ostala područja života: karijera, ljubav, porodica, novac, prijatelji, kreativnost, duhovnost i ugled.

Centar prostora bi trebalo da bude uvek prazan i oslobodjen od velikog nameštaja, zidova ..i lepo uređen. Tako iz dobro uređenog centra odlazi kvalitetna životna energija za sva gore pomenuta područja života.

U sam Feng shui centar prostora dolazi oko 40% Nebeske energije koja je najveći deo ljudske sreće.

Boja svih plafona u prostoru je potrebno da bude BELA.
Dolazeća nebeska kosmička energija najlakše i najviše voli da prodire kroz belu boju. Ostale boje zidova u prostorijama zavise od strana sveta na kojoj se nalaze. Povedite računa o svetlosti u centru i uopšte u celom stanu.

Feng Shui centar nazivamo i Tai – Chi. Mesto duboke jednosti– sadržava aspekte svih osam trigrama i najvažniji je deo stana ili prostora uopšte. Zdravlje i harmonija su od najvećeg značaja.

Pogledajte šta je Trigram i magični kvadrat


DNEVNA SOBA

Slika sa Natuzzi sajta

Jedna od bitnijih prostorija u stanu je dnevna soba. S obzirom da je boravak u ovoj prostoriji vezan za sve ukućane i goste postavka nameštaja se bazira na dobrim i lošim pravcima ukućana. Zato je potrebno znati lični kua broj i element svih koji žive tu.

To su određeni pravci sveta koji odgovaraju svakoj osobi posebno, pa je postavka kreveta, Tv, radnog stola i ostalog nameštaja uslovljena po dobrim pravcima neke osobe.

Voditi računa da se nastavlja dobra energija iz centra stana ili tai chi ka ostalim delovima stana. To se postiže pravilnim rasporedom nameštaja, bez blokada od troseda, fotelja ili stočića. Pazite na velike ormane koji bi zaklanjali vidik, njih stavljajte u udaljeniji ugao sobe, ili kaskadno kao stepenište ako su od početka ulaznih vrata. Boje se stavljaju po strani sveta na kojoj se soba nalazi, što je naravno urađeno preili na početku observacije stana, kod ulaznih vrata,kompasno merenje..

Takođe i po natalnoj karti kuće. Detalje vezujemo za pojačivače , kristale i feng shui simbole ili lekove. Pojačivači su i bambusi i mirisi.

Dnevna soba je nekada povezana i sa trpezarijom i kuhinjom i zove se otvoren prostor ili open space. U ovom slučaju, feng shui analiza je nešto više komplikovana ali sasvim lagana za nekoga ko živi tu. Naime, nevidljivi tokovi energija u feng shui su bazična učenja i ona predstavljaju fokus na kome se feng shui konsultant oslanja. A sve što se ne vidi ne znači da ne postoji, zar ne?

Kuhinja

 

Voditi računa da kuhinja i trpezarija nije u centru stana ili preko puta ulaznih vrata. Ako jeste, onda se angažuje feng shui konsultant za “lečenje” odnosno da se neki detalji urade da se sanira problem. KOJI problem? Pa kada se vidi trpeza koja predstavlja bogatstvo i ugled neke familije, onda može da dođe do brzog izlaska kroz vrata, napolje..ugleda, novca, ljubavi itd. Kod nas se na Balkanu odavno znaju običaji da se u trpezariji odaje neki vid idolstva ili najbolje uređene trpeze bar nedeljom, a obavezno kada gosti dolaze ili kada su neki verski praznici.

Osnovne stvari koje se podrazumevaju u analizi kuhinje po feng shuiju je postavka bele tehnike, boje, materijali, sudopera. Takođe postavka frižidera, kojeg simboliše žena u kući i šporeta koji je simbol muškarca.

Lošom postavkom kuhinjskih elemenata i tehnike dolazi do blokade i zastoja Chi, koja utiče na stanare.  Naravno i poznati sukob vatra ka vodi, šporet ka frižideru.

Čistoća cele kuhinje i tehnike je od primarne važnosti.

Energija spremanja hrane se direktno prenosi na članove domaćinstva. Tako se misli i emocije tokom pripreme obroka, prenose na ljude kroz hranu.

Ako je osobi prijatno dok priprema hranu, onda prenosi ljubav. Ljubav ulazi u tela ostalih ukućana, pa je onda ovo lekovito. U suprotnom, postaje otrov. Dakle, Hrana je i lek i otrov

 

 

Spavaća soba

 

Najvažniji deo od svih prostorija u stanuje spavaća soba. Tu se provodi jedna trećina života. Prostor teba da bude miran, bez ikakvih tehničkih aparata. Bez ogledala i cveća.

Krevet je najvažniji feng shui komad nameštaja u celom životu. Oblik kreveta, uzglavlje, dušek i fioke kao i njegova postavka su veoma bitni. To je najintimniji komad sa energijom osobe koja spava. On je u vezi sa zdravljem, životnom energijom i odnosom sa ljudima.

Boja posteljine, materijal i i noćna odeća su u uskoj vezi sa ljubavnom energijom stanara.

Takođe i noćne komodice i ostali deo nameštaja. Ljubavni simboli kao lekovi ili pojačivači su od presudne važnosti za neku vezu ili brak, pa pročitajte više.

Postavka sveća, mirisa i eteričnih ulja doprinose pojačavanju ljubavne i seksualne energije.

Dečija soba

 

 

Soba u kojoj rastu budući odrasli ljudi. Osobe sa identitetom i velikom odgovornošću za dalji tok života i razvoja Zemlje, uopšte.

Zato je važno da dobro sredite i postavite nameštaj u dečijoj sobi.

Krevet je najbitniji komad nameštaja, kao i kod roditelja. Uvek se vodi računa o visini tavanice, nekih delova nameštaja i slika koje su iznad glave.

 

Kupatilo i WC

 

Kupatila su najgori oblici oduzmanja energije kuće. Oni imaju ktonsku energiju koja se manifestuje smradom fekalija, na materijalnom nivou. Crpe ili oduzimaju energiju kuće, pa samim tim i ljudi u njoj.

Nameštaj i boje kupatila su u uskoj vezi sa stranom sveta na kojoj se nalazi. Sa ličnim kua brojem stanara, pa i afiniteta . Neko voli klasično kupatilo, a drugi ultra moderno. Klasični feng shui lekovi se manje postavljaju. Zato se feng shui rešenje bazira na rasporedu kupatilskog nameštaja, mirisimakristalima i bojama.

 

Terasa

 

Feng shui BASTA na terasi. Sa malo maste i znanja, mozeteovako sloziti vatrene feng shui boje. Kada vam fali prostor i manji deo krova moze da posluzi kao terasa  lodja). Vazno je da znate u sta gledate i da nemate neke sporne feng shui crvene strele One su u vidu tv antene ili za mobilnu telefoniju. Neki vrhovi krova koji streme ka vama ili pogled na groblje, bolnicu, klanicu i sl.

 

Video u kojem govorim šta je potrebno da znate i 10 pravila na koje treba paziti

 

 

Veliki feng shui pozdrav od:

Mima Miković, inostrano sertifikovani Feng Shui konsultant i kristaloterapeut i akreditovani izvršni instruktor predavač i škola  kod IPHM, pišite mi na info@fengshuisrbija.com ili se javite na 061 63 43 143sertifikat-mima[1]

Life Style Coach by Caty Line, Inostrani Certifikat USUI TEATE i TRADITIONAL JAPANESE REIKI by Dave King.

Knjiga se može kupiti u Laguna knjižarama ili na Laguna sajtu    ili   E-Book  kliknite ovde   Pogledajte i sajt o life style www.catyline.com