Običaji pred novu godinu

by | Dec 14, 2016 | Blog, feng shui, Home | 0 comments

Određene boje i ukrasi, prilikom najluđe noći, donose pozitivnu energiju i blagostanje

Ulazak u Novu godinu svima predstavlja radost, jer sam naziv „nova“ predstavlja početak, sreću, inovacije.

Za globalnu (zapadnu)Novu godinu, sledite uputstva koja su svakako bazirana na svim učenjima, ne samo na feng šui učenju. I kod nas postoje slični običaji još od starih naroda sa Balkana.

Kinezi Novu godinu slave 28. januara 2017., kada počinje “novi mesec” i proleće. Dolazi yin godina vatrenog Petla koja donosi dobre finansije ali sa preporukom za mnogo pažljivije trošenje nego prethodne. Zbog vatre mogu samo da se „istope“ a da niste ni svesni kako. Donosi malo više promena u zemlji i moru i uopšte vodenim tokovima.

tekst u časopisu Magična zona, decembar 2016.

Svaka prostorija u vašem domu i kancelariji ima sektor ili ćošak takozvani ljubavni, bogati, idejni itd. Međutim, baziraćemo se na dnevnoj sobi, jer predstavlja mesto gde se ukućani skupljaju, razmenjuju informacije, dočekuju goste, ali i organizuju slavlja.
Poznato je da  feng šui veština pomaže u uređenju prostora u svrhu postizanja harmonije i blagostanja. Ona nam nudi i savete kako da novogodišnjom dekoracijom stvorimo pozitivnu energiju u domu ali i u poslovnom prostoru.

poklon

 

Urednost i higijena na prvom mestu

Veoma je važno da detaljno spremite životni prostor kao i kancelariju ili lokal, nekoliko dana pred Novu godinu (i globalnu i kinesku).
Budite uredni, jer godina Petla donosi mnogo aktivnosti, a neuredan prostor privlači negativnu energiju i disbalans.

Šta je prvo što vidite u kući? Gde vam odmah sa vrata skrene pogled?

To je deo koji se zove dobrodošlica u kuću ili poslovni prostor. To je ono što se u narodu zove „prvi utisak“.

ulazPotrudite se da upravo baš taj detalj bude i najčistiji u ulasku u prostor i u svakoj prostoriji posebno. Međutim, nemojte zaboraviti ćoškove, fioke i ormane za koje mislite da se ne vidi prašina.

Feng šui nauka je bazirana na nevidljivim tokovima, harmoniji  i cirkulisanju energija. Zato se i kaže da se feng šui učenje temelji na harmonizaciji kosmičke energije sa ljudima i prostorom u kome borave.

Sklonite oštre predmete

Postoji još nekoliko običaja koji su slični sa našim starim, a koje je dobro uraditi pred ulazak u Novu godinu, nakon što ste spremili životni prostor. Prvo i najvažnije je oprostiti, pomiriti se i izgladiti nerešene odnose – tako ćete rasterećeni ući u Novu godinu.

Sklonite oštre predmete poput noževa i makaza, jer prema drevnim Kinezima, ovakvi predmeti mogu da izazovu agresiju, uznemirenost, svađu, sečenje i odlazak sreće.

Izmirite zaostale dugove – ako nemate mogućnost da platite kompletan dug, uplatite simboličan deo, kao znak pozitivne akcije. Isto važi i kada je u pitanju vraćanje privatnih dugova. Ukoliko ih odlažete i prebacujete u narednu godinu, postoji mogućnost da vas sreća zaobiđe.

Spas za usamljene

  Prema feng šui običajima, koje smo prilagodili našoj strani sveta,  oni koji nisu u vezi treba poslednjeg dana decembra da urade jedan ritual: prošetati do reke (jezera ili mora)i bacaiti  narandže (žene) ili jabuke (muškarci). Zamisliti želju za svaku bačenu voćku i moliti se za partnera. Takođe, poželjno je napisati želju na papirić, a kada otkuca ponoć, pročitati je i staviti u spavaću sobu, na mesto gde se nalazi “ljubavni oltar”. Naime, ljubavni oltar bi trebalo da se nalazi na jugozapadu spavaće sobe. Ako je to mesto potpuno bez veze i ružno , onda napravite ljubavni oltar pored ženske strane kreveta, na natkasni.

Ovi običaji za kraj stare godine mogu da se izvedu i pred Novu kinesku, dakle poslednji dani u januaru (27.01.), jer sledeći dan je ulazak nove godine petla.

 

Okitite jelkujelka

S obzirom na to da je jelka simbol porodice, veoma je važno mesto gde ona stoji. Takođe, neke boje i novogodišnji ukrasi privlače či energiju i sreću. Ipak, veoma je važno da se ne preteruje u dekoraciji kako bi se postigla feng shui harmonija.

Postavite jelku na najlepše mesto u stanu. Ukoliko je postavljena u centar, (isključivo ako je soba dovoljno velika da ne zakrčuje prostor), održaće odličnu energiju praznika, koja će se naredne godine proširiti na svih osam sektora životnog prostora.

Jelka postavljena blizu ulaznih vrata nije poželjna jer prema feng šui verovanju, sreća može da izađe napolje. Stoga je bolje naći dominantno mesto u prostoriji, a opet pripazite da jelka ne smeta pri prolasku, jer ona ne sme da se sruši. Takođe, ništa ne bi trebalo da blokira neometan protok či energije do vaše jelke. To možete da proverite na sledeći način: prošetajte se od ulaznih vrata do  prostorije u kojoj je  postavljena jelka. Ako vas bilo šta zapinje pod nogama dok hodate ili morate da preskačete nameštaj da bi došli do jelke, to znači da će tako i  či “udarati” i “preskakati” vašu sreću.

Polomljene ili napukle ukrase bacite, a jelku nemojte preterano dekorisati, jer je veoma važan balans.
zvonciciKako kod feng šuija, tako i u zapadnim običajima, crvena boja je obavezna pri dekoraciji jelke jer ona donosi sreću, akciju i nove mogućnosti. Ipak, ukoliko je ima previše, može da postigne suprotan efekat. Plava boja simboliše karijeru i novac, a može da donese i dobru sreću, dok je zlatna boja simbol bogatstva.chinese-coins

Feng Šui zvono ili bilo koji zvončići prizvaće sreću i blagostanje, a dobro je da ispod jelke stavite žabicu od žada. Takođe, blizu jelke okačite i kineske novčiće koji privlače bogatstvo. Možete i novčić za zaštitu bogatstva.

Sveće daju jaku jang energiju što donosi akciju i uspeh, a dekor sa svećama na južnom delu stana utiče na ugled, kako lični, tako i cele porodice.

mandarinske-patkice Ne zaboravite da ukrasite i spavaću sobu, uz pomoć mandarinskih patkica i srca od roze kvarca. Takođe, u spavaću sobu stavite dve crvene ili roze sveće. Imajte na umu da previše sveća koje istovremeno gore mogu da izazovu “pregorevanje” sreće. Možete koristiti vaš ljubavni oltar uz neke nove afirmativne rečenice i želje.

Fontanu ili srebrni pehar sa vodom stavite na jugoistok ili sever stana – to će pojačati priliv novca.

Bogata trpeza

Novogodišnja dekoracija na trpezarijskom stolu je uvek dobrodošla jer na taj način trpeza izgleda bogatije. Ako koristite voće potrudite se da činija uvek bude puna, a u slučaju da sto dekorišete biljem, izaberite sveže biljke crvene boje. Sto nemojte da postavljate na severnoj strani sobe, a u slučaju da nemate drugi izbor kao dekoraciju obavezno koristite sveže i ukrase crvene boje.Pogledajte više Trpezarija po feng šui pravilima.

dekoracija-stola

 

 STAJLING ZA NAJLUĐU NOĆ

Petao kao zodijački znak, utiče i na obraćanje pažnje na detalje, naročito kada je odeća u pitanju. Kako bi ste “pomogli” Novoj godini i prizvali sreću, Feng šui ima i nekoliko stilskih saveta:

  1. Bitno je da obučete nešto novo, kako bi ste privukli nove ideje i ciljeve. Zbog elementa vode i uklapanja svih pet Feng šui elemenata, možete izabrati odeću plave ili crne boje.
  2. Za brže ostvarivanje ciljeva, tu je crvena boja, koja privlači radost. Dovoljni su i detalji, poput ruža za usne, crvenog laka za nokte ili nakita. Ova boja kod muškaraca pojačava mušku, jang energiju, stoga pripadnici jačeg pola mogu da u džep košulje stave crvenu maramicu ili da nose crvenu kravatu ili leptir mašnu.
  3. Zlatna boja privlači novac i bogatstvo, te imajte i ovo na umu pri odabiru odeće i odevnih detalja za novogodišnju noć. Zato možete odabrati tašnicu, cipele, ili zlatno naliv pero kao detalj. A ako imate mogućnosti, ubacite i par kineskih novčića da vam krene srećno Nova 2017. godina.
  4. Pogledajte ovde Odeća i stil uz feng shui elemente i ovde pogledajte element vatra, metal i voda, pa odlučite šta od detalja da stavite. Pripazite na svoj izgled pa tako i na nokte .

Za časopis Magična zona Mima Mikovic, inostrano certifikovani  i akreditovani Feng Shui   konsultant i Kristaloterapeut i licencirani instruktor predavač kodsertifikat-mima[1] IPHM
Inostrani  Certifikat USUI TEATE  i  TRADITIONAL JAPANESE  REIKI by  DAVE KING.    Life Coach  tel:061 6343143 ili 0616343142          Email: info@fengshuisrbija.com

[paypal_donation_button]

Podelite ovaj tekst: 

Za knjigu, kliknite ovde

poručite ovde knjigu

Za E-book kliknite ovde

Mima Miković

  • inostrano sertifikovani i akreditovani Feng Shui konsultant
  • licencirani instruktor predavač kod IPHM
  • Sertifikat USUI TEATE & TRADITIONAL JAPANESE REIKI
  • Style advisor @ CatyLine
  • Autor knjige "Feng Šui: Kineska mudrost i balkanska tradicija"

ZAKAŽITE KONSULTACIJU: Info@fengshuisrbija.com  +381616343143

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dopašće vam se još: