Kupovina lekova bez recepta u apotekama-opasnosti kojih niste ni svesni

by | Feb 6, 2017 | Blog, Home | 0 comments

Lekovi bez recepta-Medikamenti koje možemo nabaviti bez lekarskog recepta (engl. OTC – over the counter) deo su svake kućne apoteke. Najčešće ih koristimo protiv bolova, visoke temperature, prehlade i alergija. Da li to činimo na pravi način i kakvo je njihovo dejstvo?

Heraklion

Zaboravljamo li činjenicu da se radi o lekovima koji, iako se nalaze u slobodnoj prodaji, imaju jasno izražene indikacije, kontraindikacije i neželjena dejstva? Vodič koji vam nudimo daje odgovore na ova i druga pitanja u vezi sa samolečenjem.

EMULGATORI u ishrani-Paznja za zdravo telo

Najčešće grupe OTC preparata

Lekovi protiv bolova

Lekovi koji umiruju glavobolje, bolove u mišićima i snižavaju povišenu telesnu temperaturu različiti su po svom sastavu i načinu delovanja. Zbog toga nije sve jedno za kojim od njih posežemo kada osetimo neku od navedenih tegoba.

Aspirin i lekovi za snižavanje temperature (nesteroidni antiinflamatorni lekovi, NSAIL) umiruju bolove zahvaljujući svojstvu blokiranja proizvodnje prostaglandina, prirodne telesne hemikalije koja iritira nervne završetke, izazivajući time bol u određenim zonama. U ovu grupu medikamenata spadaju aspirin, ibuprufen, naproksen, ketoprofen i acetaminofen.

Antihistaminici

Njihovo je svojstvo blokiranje receptora koji izazivaju alergijske reakcije, kijanje, kašljanje i proizvodnju sluzi u sinusima i bronhijama. U ove lekove spadaju difenhidramini, bromfeniramini i hlorfeniramini.

Dekongestivi

U slučaju krvarenja iz nosa lekovi iz ove grupe imaju svojstvo da sužavaju površinske krvne sudove u nosnoj duplji, čime se zaustavlja krvarenje. Koriste se u vidu kapi, a najčešće je reč o pseudoefedrinu.

Možda vas interesuje tekst:Uvozimo škart kozmetiku iz EU

Lekovi za ublažavanje kašlja

Postoje dve vrste ovih lekova: antitusici i ekspektoransi. Prvi blokiraju refleks kašlja, odnosno umiruju kašljanje, a drugi stimulišu kašljanje da bi se lakše izbacila sluz iz respiratornog trakta.

Heraklion

Čitajte deklaracije!

Veoma je važno da prilikom kupovine leka obratimo pažnju na sve podatke koji se nalaze u deklaraciji, da bi smo saznali kakvo mu je dejstvo i propratni efekti, jer ni jedan lek nije potpuno bezopasan i bez mogućih neželjenih posledica. Standardizivane deklaracije sadrže sledeće informacije:

Aktivni sastojci: to su hemijske komponente leka koje deluju na sipmtome koje osećamo. Nekada to može biti samo jedan sastojak, nekada više njih.

DETOX-čišćenje prostora, tela i misli (duše)

Način korišćenja: u tom odeljku su pobrojani simptomi na koje lek deluje.

Doziranje: reč je o uputstvu koliko je dnevno optimalno konzumirati lek i u kojim vremenskim intervalima.

Neaktivni sastojci: reč je o hemijskim supstancama u leku koje ne utiču direktno na simptome, ali mogu izazvati alergije na lek.

Upozorenje: sadrži moguće neželjene efekte medikamenta, listu oboljenja i drugih lekova zbog kojih ga nije poželjno koristiti, namirnice koje usporavaju ili povećavaju njegovo dejstvo, kao i upozorenje da li utiče na radne sposobnosti.

Druge informacije: uglavnom se tiču načina čuvanja leka kada se otvori i roka njegovog trajanja.

Nastavak teksta …………na B 92

Tekst prenela:Mima Miković,  inostrano certifikovani  i akreditovani Feng Shui konsultant i Kristaloterapeut i licencirani instruktor predavač kod IPHM  sertifikat-mima[1]

Inostrani Certifikat USUI TEATE  i  TRADITIONAL JAPANESE  REIKI by  DAVE KINGLife Coach.  061 63 43 143

 info@fengshuisrbija.com

Podelite ovaj tekst: 

Za knjigu, kliknite ovde

poručite ovde knjigu

Za E-book kliknite ovde

<

Mima Miković

  • inostrano sertifikovani i akreditovani Feng Shui konsultant
  • licencirani instruktor predavač kod IPHM
  • Sertifikat USUI TEATE & TRADITIONAL JAPANESE REIKI
  • Style advisor @ CatyLine
  • Autor knjige "Feng Šui: Kineska mudrost i balkanska tradicija"

ZAKAŽITE KONSULTACIJU: Info@fengshuisrbija.com  +381616343143

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dopašće vam se još: